Cupcakes. Kleine gebakjes, die in een korte tijd de hele wereld hebben veroverd. Professionele patissiers, maar ook creatieve thuisbakkers, maken de mooiste creaties en delen die met de wereld door middel van blogs en social media. Zo kwamen wij terecht op deze Bowling Cupcakes. Bij De Oude Tol werden wij daar natuurlijk razend enthousiast van! Bij deze het recept.

Tip: maak de fondant bowlingkegels en bowlingballen minimaal een dag van te voren. Dan zijn ze goed uitgehard én zijn je cupcakes ook nog eens zo klaar!

Ingrediënten* (voor 12 bowling cupcakes)

Let op: al deze producten zijn niet verkrijgbaar bij De Oude Tol!

Voor de cakes:
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur
4 eetlepels cacao poeder, met minstens 70% cacao

Voor de topping:
250 gram poedersuiker
250 gram zachte boter, op kamertemperatuur
2 eetlepels heet water
1 theelepel vanille extract

Voor de bowlingkegels en bowlingballen:
250 gram rolfondant wit of crème
250 gram rolfondant zwart
1 rode food pen

Benodigdheden

Mixer
Cupcakebakblik
Papieren cupcakevormpjes
Spuitzak met kartelspuitmond
Eventueel satéprikkers

Bereidingswijze

Cakes:

  • Verwarm de over voor op 170 graden en vul het cupcakebakblik met de papieren vormpjes.
  • Doe de zacht geworden boter (niet smelten) in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix het mengsel tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
  • Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix na elk ei het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid.
  • Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzende bakmeel toe. Mix tussen de beetjes meel door.
  • Voeg nu de melk toe en mix nog 1 minuut met de mixer op middelhoge snelheid.
  • Vul de vormpjes tot met behulp van 2 eetlepels tot 2/3e van het het cupje.
  • Plaats de cakes in het midden van de oven en bak 20-25 minuten. Laat daarna buiten de oven afkoelen.

Topping:

  • Doe de zachte boter (niet smelten) in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa.
  • Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen hoe beter de delen in elkaar op gaan.
  • Voeg als laatste het hete water en de vanille toe.

Bowlingkegels en bowlingballen

  • Pak een flink stuk wit fondant en rol er een perfecte, ronde bal van.
  • Rol de bal nu tussen je handpalmen voorzichtig uit, met aan de ene kant meer druk dan aan de andere kant. Het moet de vorm krijgen van een pion.
  • Knijp vanaf ongeveer iets meer dan een centimeter van de top van de pion in tussen duim en wijsvinger. Dit wordt de nek van de kegel.
  • Creëer vervolgens voorzichtig de kop en de onderkant van de kegel. Hoe meer kegels je maakt, hoe makkelijker het zal worden!
  • De ballen zijn makkelijker. Pak een stuk zwarte fondant en rol er perfecte ballen van. Prik ze eventueel in met een satéprikker voor de échte bowlingbal-‘look’.
  • Na 4 uur drogen kunnen de typische rode strepen op de kegels worden aangebracht met de food pen.

Maak de cupcakes af met een swirl-topping, steek eerst de kegel in de topping en voeg vervolgens de bal toe. Blijft het niet zitten? Gebruik satéprikkers!

Eetsmakelijk!

Met dank aan:
www.minibaker.com
www.cupcakerecepten.nl